![](/media/lib/59/starsza-para-069276b8de443c4687ba71970fa35962.jpg)
Dłuższa znajomość, mniejsza wiedza
20 października 2010, 12:24Psychologowie ze szwajcarskiego Uniwersytetu w Bazylei i amerykańskiego Indiana University przeprowadzili badania, z których wynika, że małżeństwa z długim stażem wiedzą o sobie mniej, niż pary ze stażem krótszym.
![](/media/lib/121/n-banka-982c4f4359398a5355c59c96113d9c71.jpg)
Obraz na bańce
2 lipca 2012, 18:07Międzynarodowy zespół naukowy opracował technologię, pozwalającą na wyświetlanie obrazów na ekranie z... bańki mydlanej. Uzyskanie tak cienkiego ekranu jest możliwe dzięki temu, że strukturę bańki można zmieniać za pomocą ultradźwięków. To najcieńszy znany przezroczysty ekran.
![](/media/lib/287/n-kwantowy-4078f21e8ad9f6c0e8106bebaacb4429.jpg)
Fermion Majorany nadzieją topologicznych komputerów kwantowych
8 września 2017, 10:38Niewykluczone, że komputery kwantowe pewnego typu będą wykorzystywały cząstkę, której istnienie nie zostało jeszcze ostatecznie udowodnione. Mowa tutaj o fermionie Majorany. Eksperci z University of Sydney i Microsoftu badali ruch elektronów przemieszczających się po kablu i dostarczyli kolejnych dowodów na istnienie kwazicząstki, cząstki, która nie istnieje, ale powstaje wskutek wspólnego ruchu innych cząstek
![](/media/lib/33/liczenie-08f71db8e85c0050bc11d264a4ab215d.jpg)
Prąd matematykotwórczy
5 listopada 2010, 09:41Przyłożenie do płata ciemieniowego prądu elektrycznego o słabym natężeniu poprawia zdolności matematyczne nawet na pół roku. Ważne jest jednak nie tylko natężenie, ale i kierunek przepływu prądu. Zwiększenie zdolności następuje wyłącznie przy kierunku od prawej do lewej (Current Biology).
![](/media/lib/91/n-neandertalczyk-f6e0774ebaa05a107b79c841d2af4333.jpg)
Neandertalczyk tyle pomagał w jaskini, że wyrobił sobie ramię
19 lipca 2012, 16:49W porównaniu do człowieka współczesnego i większości naszych przodków, neandertalczycy mieli wyjątkowo masywne prawe ramię. Silnie zaznaczoną asymetrię przypisywano działalności myśliwskiej, ale najnowsze badania antropologiczne wskazują, że nie chodziło o posługiwanie się włócznią, lecz o wielogodzinne wyprawianie skór.
![](/media/lib/289/n-berkel-84ea0631c85122ac3f7dd0ff41f3b71c.jpg)
Najcięższe z pierwiastków wolą teorię względności od mechaniki kwantowej
4 października 2017, 09:29Seria skomplikowanych badań i eksperymentów, podczas których pod lupę wzięto jedne z najmniej zbadanych pierwiastków tablicy okresowej, przewraca do góry nogami dotychczasowe prawdy naukowe. Badacze z Florida State University donoszą, że prawa mechaniki kwantowej w niewystarczający sposób wyjaśniają zachowanie najcięższych i najrzadszych ze znanych pierwiastków
![© Mr Tan](/media/lib/5/1175683589_062555-94be736b72af778ce0e3ba8367b4df02.jpeg)
Palaczy i ekspalaczy trudniej wyleczyć z raka
16 listopada 2010, 23:56Wiadomo, że palenie tytoniu sprzyja nowotworom, nie tylko rakowi płuc. Okazuje się jednak, że nawet u osób, które już rzuciły palenie, wyleczenie guzów w obrębie głowy i szyi jest znacznie trudniejsze.
![](/media/lib/111/n-winogrona-7b9ca9dada895ab2899ad5b9316fc00d.jpg)
Resweratrol poprawia mobilność i równowagę
20 sierpnia 2012, 10:27Resweratrol, polifenol występujący głównie w skórkach winogron, ale także w orzeszkach ziemnych czy owocach morwy i czarnej porzeczce, był dotąd znany jako związek obniżający poziom cholesterolu, zmniejszający ryzyko chorób serca czy działający antystarzeniowo. Teraz wykazano, że poprawia mobilność oraz równowagę, co oznacza, że można by go wykorzystać u starszych osób w ramach zapobiegania zagrażającym życiu upadkom.
![](/media/lib/181/n-martini-ec365ef46acabb3b55c01122ce913e4b.jpg)
Niewielkie dawki poprawiają zdolność wypowiadania się w języku obcym
19 października 2017, 10:21Niskie dawki alkoholu poprawiają zdolność mówienia w języku obcym.
![](/media/lib/72/laska-cynamonu-c9a36f02f3e6ea181f31ec0a799c9bda.jpg)
Cynamonowa nanotechnologia
30 listopada 2010, 09:53Nanocząstki złota znajdują zastosowanie w wielu dziedzinach ludzkiego życia, m.in. elektronice czy w walce z rakiem. Podczas ich wytwarzania stosuje się jednak toksyczne związki, np. kwasy, a sam proces nie jest przyjazny dla środowiska. Prof. Kattesh Katti i jego zespół z University of Missouri-Columbia znaleźli na to sposób rodem z każdej niemal kuchni – cynamon.